NBDE Part 2 Practice Exam Series 60 – Pharmacology Study Guide

NBDE Part 2 Practice Exam Series 60 – Take a free NBDE Part 2 Practice Exam Series 60 for preparation of NBDE exam. The NBDE Part 2 Practice Exam Series 60 is totally free of cost and no registration is required to take part in it. DentistryTalk is also providing the Pharmacology NBDE Part 2 Study guide and study material.

NBDE Part 2 Practice Exam Series 60

Question 1: Which of the following drug is known to cause photosensitivity?

A. Tetracycline

B. Aspirin

C. Metformin

D. Heparin

Answer

Answer: [A]

NBDE Part 2 Practice Test Series 1
NBDE Part 2 Practice Test Series 2
NBDE Part 2 Practice Test Series 3
NBDE Part 2 Practice Test Series 4

Question 2: All of the following are examples of amino acid neurotransmitter EXCEPT?

A. Glutamate

B. Norepinephrine

C. GABA

D. Glycine

Answer

Answer: [B]

Question 3: Which of the following term will be used for a substance which has an affinity and intrinsic activity?

A. Agonist

B. Antagonist

C. Physiological antagonist

D. All of the above

Answer

Answer: [A]

Question 4: Which of the following class of drug is known to cause ototoxicity and nephrotoxicity?

A. Analgesic

B. Antibiotic

C. Potassium sparing diuretic

D. All of the above

Answer

Answer: [B]

Question 5: In which of the following location the blood vessels are NOT constricted by adrenaline?

A. Cerebrum

B. Cutaneous

C. Kidney

D. All of the above

Answer

Answer: [A]

Question 6: Which of the following nerve can be damaged after prolonged administration of streptomycin?

A. Facial nerve

B. Trigeminal nerve

C. Olfactory nerve

D. Auditory nerve

Answer

Answer: [D]

Question 7: Which of the following reaction do not take place during phase I of detoxification?

A. Oxidation

B. Reduction

C. Conjugation

D. Hydrolysis

Answer

Answer: [C]

Question 8: Which of the following antitubercular medication can cause transient memory loss?

A. Rifampicin

B. INH

C. Streptomycin

D. Ethambutol

Answer

Answer: [B]

Question 9: What amount of substance will be eliminated after 4 half-lives in first order kinetics?

A. 85%

B. 91%

C. 93%

D. 98%

Answer

Answer: [C]

Question 10: Which of the following antibiotic is known to cause Redman syndrome?

A. Vancomycin

B. Streptomycin

C. Tetracycline

D. Ampicillin

Answer

Answer: [A]

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *